Interactie op jouw online evenement.

Als je een online evenement organiseert moet je interactie toevoegen! Dat is wat je veel om je heen hoort op dit moment. Maar is dit zo? En hoe doe je dit goed? Natasja Torcqué ging in gesprek met Kjell Lutz, ervaren dagvoorzitter en online moderator, over de do’s and don’ts.

Interactie als evenementendoelstelling?

Kracht van live is interactie met elkaar en met de spreker. Dit is ook de kracht van live bij online. Wanneer je interactie wilt inzetten moet dit bijdragen aan je evenementdoelstellingen. Maak dus geen gebruik van interactie omdat iedereen zegt dat je het moet doen, maar zorg ervoor dat het bijdraagt aan je evenementendoelstelling.

Wat betekent voor jou interactie

Bij echte interactie krijgen mensen persoonlijke aandacht. Ze delen wat of geven antwoord op een vraag en hier doe je wat mee, mensen voelen zich dan gehoord. Met een polletje of een vraag kun je informatie ophalen, maar als je er verder niets mee doet, niet op doorvraagt, is het er nog geen echte interactie.

Als je interactie wilt moet je hier meteen mee beginnen.

Geef je deelnemers gelijk iets te doen waardoor ze weten dat je een actieve bijdrage verwacht. Dit geeft misschien wat chaos en chaos is goed, zeker aan het begin van je event. Het geeft energie.

Interactie moet je langzaam opbouwen.

Begin met kleine dingetjes. Start bijvoorbeeld niet gelijk met de vogeltjes dans, maar begin klein en met iets simpels en bouw dit langzaam op. Dan kun je gaandeweg steeds meer vragen.

Zorg je dat je genoeg afwisselt

Mensen hebben online een kortere aandachtspanne. De content moet interessant zijn. Je kunt geen mensen neerzetten en een uur laten spreken. Er zijn er maar heel weinig die de aandacht van jouw publiek zolang vast kunnen houden. Voeg afwisseling toe en kijk hoe en waar in het verhaal je verschillende manieren van interactie kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld een Q&A, of vraag de deelnemers iets te doen of te pakken en natuurlijk break-outrooms

Het grote verschil met live is dat je interactie in twee stappen moet doen.

Online kun je niet direct op de man af vragen wat iemand ervan vindt, dit vinden mensen vaak niet ok. Live kun je rondlopen en oogcontact maken, waardoor je kunt zien of iemand er ok mee is antwoord te geven. Dit heb jij bij online niet. Hoe het online wel werkt is bijvoorbeeld een vraag te stellen, de deelnemers antwoord laten geven in de chat en hier op doorvragen. Zo hebben ze al over de vraag nagedacht, al een reactie geplaats en dan is doorvragen is heel natuurlijk.

Maak netwerken online ook mogelijk

Wat mensen missen aan online evenementen is de bijvangst / het netwerken. Je netwerkt niet met 10 tot 30 man in een room. Zorg voor koffietafel gesprekken 3-4 mensen bij elkaar praten over een bepaald onderwerp.

Gebruik van tools voor interactie

Wil je dat mensen een andere tool gaan gebruiken voor interactie dan het platform wat je voor het event gebruikt, dan is het aan te raden dat je een tool inzet die jouw deelnemers op hun telefoon kunnen gebruiken. Zo hoeven ze niet weg te klikken van hun scherm van het event. Gebruik bij voorkeur dan ook 1 tool die je het complete evenement voor alles kunt gebruiken.  Begin hier dan ook vroeg mee tijdens je event. Zo maak je duidelijk aan je deelnemers wat je van ze verwacht en op welke manier. Dus niet eerst vragen stellen in de chat en dan in sli.do, dat zorgt voor verwarring.