De juridische kant van ondernemen en evenementenorganisatie

Jan de Wrede, advocaat commercieel contractrecht en evenementenrecht bij Marxman Advocaten, gaf tijdens het de Eventondernemer online event van dinsdag 26 oktober antwoord op de meest gestelde vragen. Via diverse stellingen zijn we gaan kijken hoe het gesteld is met de kennis van eventondernemers en heeft Jan uiteindelijk op iedere stelling het verlossende antwoord gegeven.

Stelling 1. Alleen een schriftelijk afspraak is rechtsgeldig.

Nee, behalve in bepaalde situaties zoal bijvoorbeeld het kopen van een huis. Binnen de evenementenbranche geldt eigenlijk altijd dat mondelinge afspraken bindend zijn. Overigens is een mondeling afspraak wel moeilijk te bewijzen, dus schriftelijk is wel beter.

Stelling 2: Je moet je algemene voorwaarden regelmatig updaten

Check je Algemene Voorwaarden een keer in de twee jaar, of laat ze checken. Juridische toetsing is niet verplicht maar wel aan te raden.  Algemene voorwaarden is altijd maatwerk.

Stelling 3: Mijn algemene voorwaarden zijn altijd van toepassing

Er zijn twee dingen die je moet doen om jouw voorwaarden van toepassing te laten zijn.

  1. Je moet ze van toepassing verklaren
  2. Je moet ze ter hand stellen – link op nemen die direct naar de webpagina van de Algemene Voorwaarden verwijst én gedownload kunnen worden. Algemene voorwaarden als PDF toevoegen.

Stel je ze niet ter hand kan een bedrijf ze als niet geldig verklaren.   (met uitzondering van bedrijven  met 50 medewerkers of meer)

Een goede regel om op te nemen in je offerte:

Op deze offerte zijn enkel mijn algemene voorwaarden van toepassing. De toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van de wederpartij wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen. Elke verwijzing door de wederpartij naar de toepasselijkheid van haar algemene voorwaarden voor, tijdens of na het sluiten van de offerte heeft nimmer enig rechtsgevolg.

Stelling 4: Je mag meerwerk altijd in rekening brengen

Nee! Het hangt ervan af wat tussen partijen is afgesproken en hoe een en ander in het verleden heeft plaatsgevonden

Communiceren is hier key. Vermeld heel duidelijk in de overeenkomst wat je doet én wat je niet doet. Zo kunnen er geen onduidelijkheden ontstaan en is voor iedereen helder wat er binnen het afgesproken werk valt.

Stelling 5: Als ik overmacht door pandemie opneem in mijn Algemene Voorwaarden ben ik gedekt

Pandemie (of epidemie) zelf is niet vastgelegd in de wet. Dit valt onder overmacht. Je kunt wel onderling benoemen wat dan valt onder overmacht en wat dan een pandemie precies is. Wees hier duidelijk in en wees realistisch.

Vragen van deelnemers

Ook hebben we tijd en aandacht besteed aan de vragen vanuit de deelnemers. Zoals je hieronder kunt zien, hebben de meeste vragen betrekken op de actualiteit. Deze willen we je niet onthouden, doe er je voordeel mee.

Op de pagina van de Rijksoverheid stond dat het testbewijs niet nodig is voor medewerkers aan een event, waaronder ook artiesten. Bij een locatie waar een besloten evenement was mocht de artiest niet naar binnen omdat hij geen geldige QR code kon laten zien. Wie is nu aansprakelijk voor de gemaakte kosten?

Dat is heel lastig omdat hier niets over is vastgelegd in de wet en hier nog geen jurisprudentie over is. De locatiehouder heeft in principe het recht mensen te weigeren zonder hiervoor aansprakelijk gesteld te worden.

Moet je algemene voorwaarden altijd laten opstellen door een jurist of zijn er ook goedkope alternatieven voor bijvoorbeeld startende parttime ondernemers?

je kunt voor een modelovereenkomst kiezen, maar dan moet je wel kijken wat voor jouw bedrijf van toepassing is. Ook wordt het bij het maken van de Algemene Voorwaarden wel gekeken naar het soort bedrijf en of het een starter is. Zo kan er voor iedereen Algemene Voorwaarden op maat gemaakt worden.

Wat als een locatie zich terugtrekt omdat ze om economische redenen niet open willen? Kun je de gemaakte kosten op de locatie verhalen?

Ja, in principe wel. Niet opengaan om economische redenen is geen overmacht. Extra kosten die hierdoor gemaakt moeten worden of omzetverlies wat hierdoor geleden wordt, kunnen verhaald worden op de locatie.

Kan het interessant om extreme weersomstandigheden op te nemen waardoor mensen niet kunnen reizen?

Ja dat kan. Ook hier is weer van belang duidelijk te zijn wat er dan valt onder extreme weersomstandigheden.

Meer weten over de juridisch kant van ondernemen en evenementenorganisatie? Neem contact op met Jan de Wrede via dewrede@marxman.nl