10 vragen om beter te netwerken

Ken je dat? Zo’n awkward moment tijdens een netwerkevent en dat er een open vraag wordt gesteld en iemand zijn of haar pitch staat af te steken. Dat hij of zij volledig in de zendmodus schiet en eigenlijk een halve presentatie geeft? En dat je de ander dan ziet afhaken midden in het verhaal…. zonde en dat noemen ze dan netwerken, er wordt een kaartje uitgewisseld en hup door naar de volgende. 

Dat kan anders! Laat me wel zeggen, een goede pitch is heel waardevol, maar is er een tijd en een moment! En als je midden in een netwerkgesprek je pitch afsteekt, is dat niet het moment. Hoe heb je nou wel waardevolle netwerkgesprekken? Door eens andere vragen te stellen als: Wie ben je? Wat doe je? 

Welke vragen kun je dan wel stellen?

Stel, je kent je gesprekspartner al een beetje, of helemaal niet en wilt graag meer te weten komen over diegene: 

1. Waarom doe jij wat je doet? 

2. Wat is het ultieme bedrijf waaraan jij jouw dienst of product zou willen verkopen? 

3. Wat is het tofste project of samenwerking die je hebt beleefd dit jaar? En waarom?  

4. Hoe kan ik je helpen? 

5. Waar krijg jij energie van? 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je iemand ziet die je al even kent en met regelmaat spreekt. Wat doe je dan? Wat dacht je ervan om het gesprek eens om te draaien, om samen te sparren over de ander? Je kan onderstaande vragen stellen aan je gesprekspartner, maar ze ook beantwoorden over de ander, een verrassend effect en leuke gesprekken. Ken je elkaar echt zo goed? Of valt er nog wat te leren en te verdiepen? En als je het antwoord niet weet, dan ontstaat het gesprek vanzelf, echt!

1. Wat staat er op de ondernemers-wishlist voor je tafelgenoot (denk aan: meest ideale klant / tofste project) 

2. Welke investering wil je tafelgenoot graag maken en is hij/zij plannen voor aan het maken?  

3. Wat is de ultieme droom van jouw tafelgenoot als ondernemer? Wil je nog een boek schrijven? Op een podium staan en je verhaal doen?  

4. Wat is het tofste project of samenwerking wat je tafelgenoot dit jaar beleefd heeft? En waarom?  

5. Waar krijgt jouw tafelgenoot vaak complimenten over?  

Deze vragen hebben wij op het landelijke event van De Eventondernemer gebruikt tijdens de netwerkgesprekken en geloof me, daar kwamen andere gesprekken uit: diepgaander, verrassende inzichten, herkenning en meedromen en denken over elkaars toekomst. Lijkt mij een waardevol netwerkgesprek, toch? 

Laat een reactie achter